Ingen resursbrist bakom operationsstopp

För första gången någonsin har operationer på sjukhusen i Skåne stoppats på grund av överbeläggning. Stoppet varade från i tisdags eftermiddag till elvatiden på onsdagsförmiddagen.

Men stoppet beror inte på för knappa resurser säger regionrådet Henrik Hammar (m).

– Vi har fler vårdplatser än Stockholm och Västra Götaland och vi har fler läkare än dem per tiotusen invånare. Så det är inte det att vi har brist på vårdplatser eller brist på läkare utan det är sånt här som kan hända ibland. Men det är naturligtvis inte bra för patienter som har en operation planerad att den blir inställd, säger Henrik Hammar.

Hembesök kan avlasta akuten
För att kunna klara av verksamheten var man alltså tvungen att avboka alla operationer utom cancerkirurgi, akut kirurgi och dagkirurgi som inte belastar vårdplatser. Värst var överbeläggningen på sjukhusen i Malmö och Lund. I Lund hade man närmare 60 fler patienter inlagda än vad det fanns plats till. Den tillfälliga lösningen blev ett blixtinkallande av personal från semestrar och beordrande av övertidsarbete. Henrik Hammar ser dock flera åtgärder som måste till för att lösa problemet permanent.

– Dels att vi ska se till att ska försöka den akuta vården och den planerade vården. Men sen måste vi också jobba med att se till att primärvården och närsjukvården får resurser till att klara fler. Vi har också på dagordningen att vi vill ha mer hembesöksverksamhet för äldre och för mycket sjuka barn och på det sättet undvika ett för hårt tryck på våra akuter, säger Henrik Hammar (m), regionråd.

Störst problem i Lund
Problemen med överbeläggning har varit allra störst på sjukhuset i Lund. Det bland annat sedan Lunds kommun inte tagit hand om patienter som redan är färdigbehandlade vid sjukhuset. Under tisdagen väntade 20 färdigbehandlade patienter på vidare vård i kommunen. Något som har haft betydelse för problemen, menar Rolf Ohrlander som förvaltningschef på Region Skånes beredskapsorganisation Kamber.

– Det är möjligt att vi inte hade behövt införa den här åtgärden om de hade varit ute i kommunerna, säger Rolf Ohrlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".