Malmökameror fråga i riksdagen

Frågan om kameraövervakning längs gågatan i Malmö kommer att lyftas upp i riksdagen. Frågan blir den första som behandlas när riksdagen i år börjar med utfrågningar ovanligt tidigt.

Bakom frågan står socialdemokraten Luciano Astudillo.

– Den inledande debatten den handlar om kameraövervakningen och det avslag Malmö fick från Länsstyrelsen från att sätta upp kameror längs Stråket där stora delar av brottsligheten sker i Malmö, mycket fickstölder och olaga hot, säger Luciano Astudillo.

Lagstiftningen kring kameraövervakning blir första på bordet när riksdagens på torsdag tjuvstartar med sin första utfrågning. Riksdagen öppnar egentligen inte förrän den 18 september. Men nytt för i år är att det varje torsdag kommer att hållas interpellationsdebatter där ledamöter kan ställa aktuella frågor till ministrarna. Det är bra för att hålla igång debatten menar Luciano Astudillo.

– Debatten kring kameraövervakningen har gått under sommaren och då är det bra att vi kan ha den i riksdagen. Jag har fått ett halvt positivt svar redan för jag har haft en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask om det. Hon säger att hon ser på frågan som jag, att kameraövervakningen är ett bra komplement och att lagstiftningen är gammal och kanske behöver ses över, säger Luciano Astudillo (s), riksdagsledamot från Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".