Unikt bibliotek öppnar i Malmö

Malmö kommer snart att få ett unikt bibliotek där man ska kunna göra mycket mer än att bara låna böcker. Bland annat finns planer på att organisera läscirklar och erbjuda skolungdomar läxhjälp. Inspirationen har hämtats från London.

– Det har varit en trend i hela bibliotekseuropa att göra om. Speciellt på filialbiblioteken har man sätt att utlåningen har gått ner, säger stadsbibliotekarien Gunilla Konradsson-Mortin.

– Vad vi såg i London var att man jobbar nära de boende.

Det nya biblioteket ska heta Garaget och det kommer ligga i kvarteret Facklan i Sofielund, i ett före detta bussgarage. Alla i Malmö är välkomna till Garaget, men det är främst de som bor i närheten och som har varit med och bestämt hur biblioteket ska utformas, som får besöka biblioteket.

– Under mötena vi haft har det kommit fram att många är intresserade av läxläsning, så det ska vi ha. Det kommer också bli utställningar och skrivarcirklar, säger Mia Dimblad, som är projektledare för det nya biblioteket.

Till årsskiftet öppnar Garaget och det kan bli fler bibliotek av det här slaget i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".