Många anmäler bidragsfusk

De anonyma tipsen om bidragsfusk och skattebrott ökar i Skåne. Ökningen beror bland annat på en större uppmärksamhet politiskt och i massmedia.

Men det handlar också om en attitydförändring menar Bengt Olle Andersson på Försäkringskassans kontrollverksamhet.

– Jag kan jämföra med Statistiska centralbyråns undersökningar från 2003 och 2006. Det var över 80 procent som inte gillade det 2003 och det var ännu högre grad 2006. De åtgärder man ville att vi skulle vidta var också en ökad skärpning där, ökande kontroller, ökade straff och så vidare, säger Bengt Olle Andersson.

Arbetar trots sjukpenning
Hittills i år har 1000 personer ringt in för att anmäla bidrags- eller skattefusk och det kan jämföras med 1400 anmälningar under hela förra året. Främst handlar det om personer med sjukpenning som ändå jobbar eller personer som bor ihop trots att de uppger sig vara separerade och därför får bostadsbidrag eller socialbidrag. Tipsen till skatteverket rör sig främst om svartjobb. Men i morgonrusningen på centralstationen i Malmö går funderingarna på att anmäla en granne eller en bekant isär, Vedat Ömer skulle aldrig kunna anmäla någon.

– Nej jag skulle inte göra det, jag tycker det är var och ens uppgift att sköta det. Jag tycker inte det är rätt att ange varandra, det blir fel och alla blir misstänksamma mot varandra, säger Vedat Ömer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".