Hamnutbyggnad i miljödomstolen

På torsdagen inleddes förhandlingarna i miljödomstolen om den omdiskuterade utbyggnaden av hamnen i Ystad. Både länsstyrelsen och flera privatpersoner är kritiska till att kommunen har delat upp förhandlingen i flera etapper.

Men kommunen tycker att första etappen som omfattar nya färjelägen, vågbrytare och muddring, kan genomföras även om domstolen inte ger klartecken till hela hamnutbyggnaden. Gustav Silverstolpe var en av ystadborna som protesterande.

– Om man går på det förslaget som kommunen vill, att man ska ta en deletapp nu, då kommer konsekvenserna bli den fördubblade lastbilstrafiken som alla är rädda för och staden har inte visat på något sätt hur man ska komma tillrätta med alla miljö- och bullerproblemen. Vi som har opponerat oss vill att man ska se hela hamnutbyggnaden i ett sammanhang så att man får en helhetssyn, säger Gustaf Silverstolpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".