Minister lovar översyn av kameralag

Den tio år gamla lagen om allmän kameraövervakning ska ses över. Det utlovade justitieminister Beatrice Ask i en riksdagsdebatt på torsdagen.

Vilka ändringar som behövs ville dock inte ministern säga i sitt svar på interpellation som kom från socialdemokraten Luciano Astudillo från Malmö.

– Beskedet är att hon avser tillsätta en utredning för att se över lagstiftningen så att den blir mer anpassad till den verklighet vi lever i. Förhoppningsvis innebär det att vi i Malmö kommer ha större möjlighet att använda kameraövervakning effektivt, som exempelvis på stråket, säger Luciano Astudillo.

Förslaget mötte starkt motstånd
Det var under den första utfrågningen i riksdagen efter sommaruppehållet som Beatrice Ask på torsdagen lovade att tillsätta en utredning om lagstiftning kring kameraövervakning. Men frågan mötte också starkt motstånd, centerpartisten Johan Linander motsatte sig att det skulle bli lättare att få tillstånd till kameraövervakning. Socialdemokraten Luciano Astudillo säger att han är orolig för vad det betyder för utvecklingen.

– Jag är orolig för att vi aldrig får se en sådan utredning överhuvudtaget för att i samma debatt deltog centerpartiets företrädare för justitiefrågor och han var väldigt bakåtsträvande i sin syn på kameraövervakning. Så jag är inte ens säker på att de kommer överens om utredningsdirektiven, men ministern var bra, säger Luciano Astudillo (s), riksdagsledamot från Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".