Stort designpris delas ut i Köpenhamn

I nästa vecka delas ett av världens största designpris ut i Köpenhamn. Index 2007 heter priset och delas ut för andra gången. Priser delas ut i fem klasser och varje vinnare får 100 000 euro.

Över hundra nominerade designers från hela världen deltar och deras designprylar ställs ut i montrar på Kongens nytorv. 106 stora glasbubblor står som ett pärlband runt hela torget. Varje bubbla innehåller ett tävlingsbidrag och designers från hela världen deltar. Här finns alltifrån större projekt som elbilar, räddningsutrustning eller byggmaterial till design som löser mindre problem. Det tävlas i fem klasser, men gemensamt för alla är att det ska vara design som förbättrar livet för människor.

Tävlar med kompositmaterial
Priset finansieras med pengar från både det offentliga Danmark och en rad privata bidragsgivare. Det utformades för att stärka Danmarks roll som designland. En internationell jury utser vinnarna. Från Sverige tävlar bland annat Henrik Geijer och Daniel Sturaeus. De bidrar med ett förnyelsebart kompositmaterial som tillexempel kan användas till att tillverka möbler med.

– Den stora fördelen är att vi slipper använda oljebaserade plaster till komplexa tunna självbärande konstruktioner som vi här visar i två exempel, en pall och en fåtölj. Det som är kul med den här tävlingen är att det visas upp en stor bredd och sen vilka våra chanser är kan jag inte uttala mig om, säger Henrik Geijer som tävlar i designtävlingen Index i Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".