Lång väntan på pengar för PRRS-smitta

Jordbruksverket har nu börjat betala ut ersättning till de bönder som drabbats av PRRS-viruset och fått slakta sina besättningar. Men väntan har inneburit problem och att ersättningen kommer löser inte allt.

Christer Wannebro har grisgård utanför Kristianstad och är en av dem som drabbats av PRRS. Medan han väntar på sin ersättning så fortsätter räkningarna att komma i brevlådan.

– Det är ett bekymmer att det är en eftersläpning på just ersättningen. Det är ungefär en månad sen vi slaktade grisarna och det har ännu inte kommit någonting från Jordbruksverket. Det är en väldig eftersläpning.

Christer Wannebro är ett stort sett väldigt nöjd med bemötandet han fått från jordbruksverket. Men varför handlingskraften som fanns kring att utrota smittan inte finns vid att snabbt få ut ersättning till bönderna det förstår han inte. För trots att Jordbruksverket kommer betala för saneringen av gården så är det bonden själv som får stå för kostnaderna tills pengarna kommer.

Personal har mindre att göra
Hittills har Christer Wannebro fått lägga ut flera hundra tusen kronor för städning, veterinärer och saneringsslakt. Detta samtidigt som hans grisverksamhet hemma på gården står stilla och hans personal har mindre att göra och just kring personalens sysselsättning så har det uppstått ytterliggare ett problem.

– Vi hade kunnat tvätta stallarna själva i och med att jag har de anställda och jag själv hade hjälpt till. Men det går inte för ersättningen täcker inte kostnaden för en anställd. Därför är det en firma här som gör det istället, säger grisbonden Christer Wannebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".