Snart borrat fram till Triangeln

Nu är det bara drygt 100 meter kvar innan den första av de två tunnelborrmaskinerna som borrar Citytunneln i Malmö är framme vid station Triangeln.

Men det är en del Malmöbor som har hört bullret från borrandet berättar Johan Brantmark, biträdande projektledare för tunnlar i Citytunnelprojektet.

– En del har fått höra maskinen, i del källare och en även i några fastigheter har det bullrat en del. Det är bara att beklaga, det goda är det sällan har varat mer än tre, fyra dagar, kanske en vecka, säger Johan Brantmark.

Gynnsam bergsmassa
Sedan i slutet på november förra året har borrandet och byggandet pågått och är projektledningen är nöjd med hur det har gått hittills. Tunnelborrmaskinen Anna har som mest kunnat borra och bygga tunnel drygt 30 meter per dygn och de undersökningar som gjordes av marken har visat sig hålla.

– Vad det gäller bergets kvalité så har det visat sig att det var ungefär som vi trodde. Bergsmassan har varit väldigt gynnsam och även under tunneldrivningen här det bitvis något hårdare, bitvis något mer lättborrat än vi tänkt oss. Men på det hela taget har det varit som vi tänkt oss, säger Johan Brantmark.

Ligger före tidsplanen
Tunnelborrning har gått cirka en till två veckor långsammare än beräknat men totalt sett ligger bygget cirka en månad före tidsplanen. Någon gång i slutet av nästa vecka ska den första tunnelborrmaskinen ha avverkat cirka 2700 meter och vara framme vid Triangelstationen. Där väntar sedan service på maskinen under en och en halv månad och Johan Brantmark tror att det blir genombrott i nästa vecka.

– Tunneldrivning är tunneldrivning. Det är en stor maskin och allt ska fungera, gör det det så blir det genomslag i slutet på nästa vecka, säger Johan Brantmark, biträdande projektledare för tunnlar i Citytunnelprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".