Ystadgala korar bästa statisten

Guldbaggegalan, där bland annat filmskådisar belönas känner de flesta till. Nu kommer Statistgalan 2007 och den ska hållas i Ystad i oktober.

Sedan Ystad studios invigdes har mellan 1000 och 1500 statistroller besatts i de många filmer som spelats in där. Bland annat har de 13 Wallanderfilmerna fått sina statister från Ystad och det är på tiden att statisterna uppmärksammas säger projektledaren Anna Maris.

– Vi har pratat jättelänge om att fira alla de människor som har varit med i Wallanderfilmer, vampyrfilmer och filmen Den bästa av mödrar. Statisterna är ju väldigt många och jag skulle nog säga att det har blivit folkrörelse i Ystad att vara statist, säger Anna Maris.

Gala av klassiskt snitt
Kanske har man bara varit med i en folkmassa i en Wallanderfilm. Eller som har man varit ständigt återkommande i flera filmer, det spelar ingen roll. Vem som helst kan nominera, det går också bra att nominera sig själv. Kravet är bara att man varit statist i Ystad mellan 2004 och 2006. Sedan delas priser ut i sju kategorier. Förutom bästa statist finns också bland annat kategorierna mest osannolika statist, mest bortklippta, mest mångsidiga och mest uppoffrande. Statistgalan blir av klassiskt snitt och kommer hållas på Ystads saltsjöbad i oktober. Priserna är silverfiskar istället för guldbaggar.

– Vi kommer ha röda mattan och visa filmklipp för alla de nominerade i olika kategorierna. De kommer förmodligen att bli rätt så korta i vissa fall eller kanske eventuellt stillbilder. För det är ju så med statister att de syns ibland bara flyktigt, säger projektledaren Anna Maris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".