Kräver bättre villkor för Öresundstrafik

Infrastrukturfrågorna i Öresundsregionen måste prioriteras och samordnas av den danska och den svenska regeringen. Kravet kommer från politiker i Skåne och Själland och riktas till respektive regeringar.

För behovet att bygga ut regionens infrastruktur är stort säger Peter Møller, direktör för Öresundskommittén.

– Den danska och den tyska regeringen har tagit beslut om Fehrman-Belt så det är alltid viktigt att se hur den förbindelsen belastar transitvägar i Öresundsregionen. Hur naturligtvis frågan om hur vi hanterar den ökande trafiken på ett miljömässigt förnuftigt sätt, säger Peter Møller.

Öresundsbron måste ta mer trafik
Enligt Peter Møller har behovet av att utveckla infrastrukturen i regionen blivit större. För när den dansk-tyska förbindelsen över Fehrman-Belt är färdigbyggd kommer det bli ännu mer trafik i regionen som redan är hårt belastad. Regionpolitikerna i Skåne och Själland är också överens om att det behövs en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Enligt regionpolitikerna är det dock viktigast av allt att göra det möjligt för Öresundsbron att ta mer trafik i framtiden.

– Öresundsbrons kapacitet måste bli förbättrad. Redan idag är det begränsningar på Öresundstågen och folk måste stå upp i tågen. Bron är en succé kan man säga men det kräver också att man infrastrukturmässigt gör den ännu bättre, säger Peter Møller, direktör för Öresundskommittén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".