Misstänkt avgiftsfusk vid Citytunnelbygge

Ett bemanningsföretag som hyrt ut byggare till Citytunnelbygget i Malmö misstänks ha fuskat med de sociala avgifterna. Företaget har påstått att de 240 byggnadsarbetarna är bosatta i England och Irland men egentligen kommer de från Polen.

Försäkringskassan i Skåne har gjort en granskning som rör drygt 240 arbetare som är anställda hos ett irländskt och ett brittiskt bemanningsföretag som anlitats av en av Citytunnelns entreprenörer. Bemanningsföretagen ska ha förmått myndigheterna i Storbritannien och Irland att utfärda utsändningstillstånd för polska anställda. Detta genom att påstå att de är bosatta i Storbritannien och Irland. Men har den skånska Försäkringskassans granskning visat att vissa av dem aldrig har satt sin fot där.

Osäkert för arbetarna
Enligt EG-rätten ska den som har utsändningstillstånd behålla sin rätt till socialförsäkring i det land den är utsänd från. Genom att ge sken av att de polska arbetarna är bosatta i Storbritannien och Irland ska företagen ha sluppit betala de svenska sociala avgifterna som är cirka tre gånger högre än de brittiska och irländska. Det här får allvarliga konsekvenser för arbetarna säger Bengt-Olle Andersson länssamordnare på Försäkringskassans kontrollverksamhet i Skåne.

– Det är en osäkerhet för dem var de är socialförsäkrade. Vissa av dem vi pratade med visste inte om att de var utsända från Storbritannien. Om de skulle bli sjuka eller skadade uppstår det en osäkerhet vilket land som ska betala, säger Bengt-Olle Andersson.

Försäkringskassan har nu begärt att de brittiska och irländska myndigheterna ska granska och eventuellt återkalla utsändningstillstånden, det då de kan strida mot EG-rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".