Ökat behov av skyddat boende i Malmö

Nu startas en telefonlinje som stöd för kvinnor som utsätts för så kallat hedersrelaterat våld och förtryck. Bakom satsningen står Embla, Malmö stads skyddade boende för kvinnor. Embla boendet är bara ett år gammalt men intresset för det ökar hela tiden.

Magnus Andersson är före detta sektionschef på Embla och han säger att trycket på boendet har varit särskilt stort de senaste två veckorna.

– Sedan december har det alltid varit någon placerad men nu den senaste månaden har intresset ökat. Vi har plats för sex personer och har nu fem hos oss.

Att vara utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck kan handla om allt från att inte få välja sin egen pojkvän eller flickvän till att bli misshandlad och frukta för sitt liv. På Embla kan kvinnorna stanna i en dag eller i flera månader. De får stödsamtal, lära sig säkerhetstänkande och om det behövs, hjälp med att ordna en egen lägenhet.

Enligt Magnus Andersson är hedersrelaterat våld och förtryck ett stort problem för Malmö.

– Jag tror att det är stort men det är väldigt svårt att identifiera de här flickorna. Det brukar vara de som är lite starkare som bryter sig loss.

Magnus Andersson uppmanar de som behöver stöd att ta kontakt med exempelvis skolkurator eller stadsdelarnas socialsekreterare.

– Ta kontakt, det finns hjälp att få, säger Magnus Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".