Kimrök från fabrik över Arlöv och Dalby

Många i Arlöv och Dalby vaknade på lördagsmorgonen och upptäckte en svart sörja som täckte allt ifrån bilar och utemöbler till katter och hundar. Utsläppet visade sig senare komma från Malmö och företaget Nordisk Carbon Black AB.

Nordisk Carbon Black AB tillverkar kimrök. Det var en driftstörning vid fyratiden natten till lördag i företagets fabrik vid oljehamnen i Malmö, som orsakade utsläppet.

Enligt Dalbybon Hannes Fischer fick man på lördagsförmiddagen svarta fingrar vad man än rörde utomhus, bland annat hade en bekants vita katt blivit helt svart. Hannes Fischer lyckades i alla fall få bort sotet från sina hundar.

– Jag har tvättat tassarna på hundarna och de fyra liter vatten jag hällde upp i ett kärl och stoppade hundarnas tassar i blev helt svart.

Enligt SOS alarm är kimröken inte farlig men utsläppet har polisanmälts och det är nu upp till åklagare att bedöma om Nordisk Carbon Black AB har gjort sig skyldigt till miljöbrott.

Polisen uppmanar de som drabbats av utsläppet att dokumentera skadorna och kontakta sina försäkringsbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".