Läckande soptippar ska kontrolleras

Gamla soptippar läcker gift i Lunds kommun men nu ska bland annat tippen under Sankt Hans Backar kontrolleras. En kontroll som skulle ha gjorts för länge sedan.

– Kommunstyrelsen har möte första veckan i september och då ska vi ge renhållningsstyrelsen uppdraget att sätta igång med kontrollprogrammet, ta reda på om det behövs göras några kompletteringar och berätta för oss vad det kostar, säger moderaten Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande.

Soptipparna fylldes för så pass länge sedan som på 1960-talet och stängdes sedan men då gjordes ingen kontroll över vad det var för gifter som hälldes i.

Nu måste man se till att tipparna inte läcker säger Mats Helmfrid.

Soptippen under Sankt Hans Backar och det så kallade surhålet där det enligt uppgift dumpades industriavfall förr ska kollas, men också Ravinen och Östra Mölla i Dalby, Veberöd och Risen i Genarp. Vad det kommer att kosta är Mats Helmfrid inte säker på.

– Ja, det vet vi inte. När det var uppe 2002 var det 16 miljoner i i en engångsinvestering, sedan är det driftkostnader på det och nu kan det ha blivit dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".