Socialt utsatta mer olycksdrabbade

Vid en lägenhetsbrand i Kristianstad i måndags skadades fyra personer. Orsaken till branden var ett kvarglömt stearinljus som användes som belysning eftersom elen var avstängd och en rapport som Räddningsverket tagit fram visar att fattiga och socialt utsatta människor oftare än andra råkar ut för olyckor.

– Det är de hjälplösa, hopplösa som drabbas mer och en anledning är ädelreformen och att äldre människor ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, säger Mette Lindahl Olsson på räddningsverket.

Även fattiga, sjuka och förvirrade människor bor idag i egen lägenhet och om man inte vill ha kontakt med socialförvaltningen finns det inget samhället kan göra för att tvinga människor att till exempel använda elektriskt ljus.

Räddningsverket har tagit fram en rapport som visar att brandolyckan i Kristianstad är ett vanligt scenario. Att människor i socialt utsatta miljöer löper större risk att råka ut för olyckor. Men det är svårt att se några enkla lösningar.

– Det handlar om varför hamnar de i de situationerna och där är ju varje människa unik så man måste gräva djupare och se hur kan man hjälpa just den här människan till en bättre situation, säger Mette Lindahl Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".