Stökigt runt Vallåkraträffen i år

Tiotusentals motorintresserade från hela Skandinavien samlas denna helg för Vallåkraträffen. Men i år har det varit stökigt runt träffen. Bland annat misstänker man att folk därifrån vansinneskört i så kallad streetracing, mitt i centrala Helsingborg.

Ingen skadades och ingen greps när bilförare gjorde Helsingborgs stadskärna farlig på lördagskvällen med vansinneskörningar. Det är baksidan av Vallåkraträffen som i övrigt är en fest med glänsande bilar, pumpande bilstereoljud och åtskilliga motorcyklar på Enoch Thulin-flygfältet vid Landskrona. Varje år drar träffen tjugotusen besökare.

I byarna runtom är det svart på asfalten med däckavtryck efter otaliga burnouts. Det finns också speciella campingplatser, och inatt var det stort slagsmål där. Några hamnade hos polisen för det och under förmiddagen tog polisen minst fem rattfyllor i bilkön till området.

Per Östman var med och drog igång Vallåkraträffen för 25 år sedan och det har varit en succé men idag känns det inte så bra med buset.

– Mycket människor samlas, det är svårt att kontrollera vad de hittar på.

Per Östman har dock ett förslag på hur man ska komma till rätta med de som vill köra i centrala Helsingborg.

– Man kanske till nästa år ska organisera en ”cruising”, alltså att man glider fram med bilarna lugnt och fint i procession istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".