Samtalen till fackets hjälptelefon har ökat

Det dåliga vädret har gjort att antalet ungdomar som ringer till fackets hjälptelefon har ökat kraftigt i år.

Under sommarmånaderna har LO tagit emot runt 6 200 samtal från ungdomar som råkat illa ut på arbetsmarknaden och det är en ökning med ungefär 700 samtal jämfört med samma period förra året.

– Det har visat sig vara en del så kallade ”regn och sol avtal” eller solskensavtal där man har kommit överens om att man ska få jobba hela sommaren men då när det börjar regna får man inte längre jobba, berättar, Mattias Mirhagen, en av dem som svarat i fackets hjälptelefon i sommar.

Extra bemanning
LO har sedan flera år tillbaka extra bemanning mellan maj till augusti på sin fackliga hjälptelefon för att kunna svara på sommarjobbande ungdomars frågor och allt fler hör alltså av sig.

Flest tjejer
I år tog man under sommarmånaderna emot 6 200 samtal jämfört med 5 500 förra året. Flest samtal fick man från Skåne, Stockholm och Göteborg och det är framför allt anställda inom handels, hotell och restaurang och kommunal som hör av sig och den största delen som ringer är tjejer.

Ingen överraskning
För Mattias Mirhagen som själv sommarjobbat på fackets hjälptelefon flera år nu för att svara på ungdomars frågor är ökningen ingen överraskning.

– Jag blir fortfarande överraskad av att vuxna människor kan utnyttja barn även om jag har sett det hända under ett par års tid. Är man 16 år är man verkligen inte vuxen, man går fortfarnade i skolan och har ingen direkt koll på hur arbetslivet fungerar. Det är vi som är vuxna som måste ta ett ansvar där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".