Militära femkampare tävlar

I slutet av augusti ska Revingehed anordna nordiska mästerskapet i militär femkamp. Men redan nu är det svenska laget igång med förberedelser och träning.

– Jag tror att det kommer gå bra, förhoppningsvis kommer laget att ta en bronsmedalj i lag och jag har som personlig målsättning att bli bland de fem bästa i Norden, säger löjtnant David Nilsson, ett av Sveriges medaljhopp inför mästerskapet.

Militär femkamp består av hinderlöpning, handgranatkastning, hindersimning, terränglöpning, och skjutning. Om ungefär en vecka är det upp till bevis för David och de andra som ska möta militära femkampslandslag från hela Norden. Även Nicklas Fredriksson som tränar nere vid granatkastningsbanan, hoppas på medalj.

– Den här idrotten togs fram på 1950-talet av en fransman som tränade officierare och soldater till att bli duktiga krigsmän och då ville man ha en sport som var anknuten till hur kriget såg ut på den tiden. Handgranatkastning är ett moment fortfarande där man har en järnklump som har samma vikt som handgranaten och ungefär samma form, berättar Nicklas Fredriksson, militär femkampare i Revingehed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".