Sotutsläpp väcker skadefrågor

Boende i Arlöv och Dalby som drabbades av sotutsläppet i helgen kan inte vänta sig någon ekonomisk kompensation från det egna försäkringsbolaget.

Eftersom utsläppet orsakades av ett haveri och inte av en brand eller explosion i fabriken så täcker inte hemförsäkringen några skador.

Boende i Arlöv och Dalby som drabbades av sotutsläppet i helgen kan inte vänta sig någon ekonomisk kompensation från det egna försäkringsbolaget. Eftersom utsläppet orsakades av ett haveri och inte av en brand eller explosion i fabriken så täcker inte hemförsäkringen några skador.

– Det är ingen ersättningsbar skada i och med de sysslar med tillverkning där det skett ett utsläpp. För att det ska vara ersättningsbart ska det komma från eld eller explosion, säger Jan Erlandsson, skadeinspektör på Folksam.

Men privatpersoner kan kanske få ersättning ändå, från företaget som släppte ut soten.

Nordisk Carbon Black ska under dagen tillsammans med sitt försäkringsbolag Trygg Hansa, försöka fastställa exakt vad utsläppet från fabriken berodde på.

Först när detta är klart kan Trygg-Hansa ge besked om eventuell ersättning till privatpersoner. 

Tidigast på måndagseftermiddagen meddelar man från försäkringsbolaget att de kommer att kunna lämna besked.

Jan Erlandsson, skadeinspektör på Folksam

Reporter: Johan Silfversten Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".