Danskt tågbolag jagar lokförare

Bolaget som vann upphandlingen av Öresundstågen, DSB First, tar nu upp kampen om lokförarna i Skåne. I Danmark har de anklagats för att försöka stjäla lokförare från moderbolaget DSB genom att locka med en bonus på 20 000 danska kronor vid snabb anställning. Nu ordnar DSB First informationsmöten i Malmö för att rekrytera lokförare på den svenska sidan.

- Totalt behöver vi 100 lokförare på den svenska sidan, säger Esben Norup, projektchef på DSB First.

Samtidigt som DSB First börjar rekrytera i Sverige tvingas SJ sätta in bussar mellan Kristianstad och Blekinge på grund av lokförarbrist. Fackförbundet SEKO i Skåne märker tydligt hur de olika tågbolagen försöker överträffa varandra.

- Man tittar på löner och olika villkor och bjuder över varandra, säger Ulf Clarén, ordförande i lokförarsektionen på fackförbundet SEKO i Skåne.

Om drygt ett år kommer DSB First ta över Öresundstågstrafiken men bristen på lokförare oroar inte bolaget.

- Vi tänker inte stjäla lokförare från andra bolag, men vi kan erbjuda villkor som gör att folk vill komma över till oss. Vi planerar också att utbilda nya lokförare, säger Espen Norup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".