Ny åklagare granskar nedlagda anmälningar

Det blir kammaråklagare Elena Severin som kommer leda den nya förundersökningen av de fem anmälningar mot den våldtäktsmisstänkte plastikkirurgen, som tidigare lades ner.

Granskningen av de fem fallen lades tidigare ner av kammaråklagare Bo Albrektsson. Beslutet överklagades och åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg gjorde bedömningen att förundersökningen ska återupptas.

Vice chefsåklagare Mats Ericsson fick då i uppdrag att utse en ny åklagare som ska leda förundersökningen och nu står det alltså klart att det blir kammaråklagare Elena Severin som tar över.

Hennes företrädare valde att inte föra vidare anmälningarna till åtal då han ansåg att det saknades bevis, att ord stod mot ord. Elena Severin vill idag inte kommentera den bedömningen.

I fredags åtalades plastikkirurgen för att ha sövt ner och våldtagit en 23-årig kvinna i samband med en behandling.

De fem övriga anmälningarna som nu återupptas gäller sexuellt utnyttjande och våldtäkt och en del av anmälningarna kommer från kvinnor som tidigare jobbat med plastikkirurgen.

När eventuellt åtal kan väckas i de fallen är ännu oklart.

- När förhören är hållna så måste man se om de leder till ytterliggare utredningsåtgärder, säger kammaråklagare Elena Severin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".