Missnöje med larmsystem

Brandmännen i södra Skåne är mycket missnöjda med ett nytt digitalt larmsystem som infördes av Räddningstjänsten Syd före sommaren. Brandmännen tycker att systemet dras med flera tekniska problem vilket får till följd att de kommer för sent till bränder och olyckor.

- Om man inte hör vart man ska åka så uppstår förseningar på mellan en till tio minuter. Det kan betyda liv eller död, säger Henrik Persson, ordförande för Brandmännens riksförbund syd.

Men på räddningstjänsten har man ingen förståelse för brandmännens kritik. Linus Eriksson är verksamhetschef för operativa insatser på räddningstjänsten syd och han säger att man haft vissa tekniska problem men att dom åtgärdas kontinuerligt. Dessutom finns flera extrasystem att tillgå om en utlarmningsteknik skulle haverera. Och några förseningar på grund av tekniken tror han inte på.

- Vi har infört digital utlarmning. Det betyder i genomsnitt 30 sekunder mindre tid per larm, säger Linus Eriksson, chef för operativa insatser vid Räddningstjänsten syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".