Tre år sedan tågolyckan i Nosaby

På måndagen är det exakt tre år sedan tågmästaren Marita Gustafsson skadades svårt i den stora tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad. Hon har fortfarande men efter sina skador och tåg vill hon helst inte åka.

I somras lämnade hon sin anställning på SJ efter att ha fått ett avgångsvederlag. För Marita Gustafssons liv förändrades radikalt strax efter klockan nio, förmiddagen den 10 september 2004.

– Lokföraren som kör, Palle, han bromsar häftigt och då ser jag att han reser sig och tittar på mig och han säger ”nu smäller det”, säger Marita Gustafsson.

Skadades allvarligt
Kustpilentåget från Karlskrona är på väg in mot Kristianstad, det är en solig höstdag och Marita har passerat den här järnvägskorsningen åtskilliga gånger, men den här gången är det annorlunda. En lastbil har fastnat mellan bommarna, kollisionen blir mycket kraftig och efter en stund vaknar hon till. Vagnen har spårat ur och ligger på sidan på banvallen och Marita ser att hon blivit allvarligt skadad.

Sa upp sig själv
Det tog nästan två år innan Marita kom tillbaka till sin arbetsplats på SJ, men det var svårt att hitta en lämplig arbetsuppgift för henne och i somras fick hon erbjudandet att säga upp sig själv mot ett avgångsvederlag. Tåg åker Marita ogärna idag men samtidigt säger hon att en dag måste hon komma över det obehagliga minnet från förmiddagen den 10 september 2004.

– Jag har tänkt att jag borde åka och åka över Nosaby. Men jag har inte gjort det än, jag är för feg tror jag. Men jag kommer nog göra det, säger Marita Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista