Konstnären Lars Vilks får polisbeskydd efter dödshotet

Vilks får polisbeskydd efter dödshot

Konstnären Lars Vilks från Höganäs kommer efter dödshotet från al-Quaida att få någon form av beskydd från polisen.

Det var på lördagen som en islamistisk hemsida som sägs tillhöra terrornätverket al-Quaida publicerade en belöning till den som dödar konstnären efter hans omdiskuterade teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

– Jag vet vad som gäller, jag får ändra om min tillvaro en del eftersom jag är en säkerhetsrisk vart jag än färdas, säger Lars Vilks i en kommentar.

Ska träffa polisen
Han har varit på resa i Tyskland men ska under söndagen återvända hem till Sverige.

– Jag ska träffa polisen för att få en genomgång av de nya säkerhetsrutiner som kommer att gälla för min tillvaro, säger Lars Vilks.

Exakt vilka säkerhetsåtgärder det handlar om vet han inte än, det kommer visa sig när han träffar polisen i eftermiddag.

Pris på sitt huvud
Det var på en islamistisk hemsida som sägs tillhöra terrornätverket al-Quaida, som mordhotet mot Lars Vilks fanns med i en ljudinspelning. Bakgrunden till hoten är hans omtalade teckning av profeten Mohammed avbildad som rondellhund.

En belöning på 100 000 dollar utfästes till den som dödar konstnären och även Nerikes Allehandas chefredaktör fick ett pris på sitt huvud för att ha publicerat bilden.

Anmälan om olaga hot
Helsingborgspolisen har upprättat en anmälan om olaga hot efter de senaste dagarnas mediauppmärksamhet kring Vilks. Det gjorde de för att kunna garantera konstnärens säkerhet, men huvudpersonen själv tar hoten med ro.

– Jag tar det med jämnmod, kan man väl säga. Jag tror mer att det handlar om att man gör en medial framstöt och jag känner mig inte så våldsamt orolig, polisen kommer säkert att sköta sin bevakning exemplariskt, säger Lars Vilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista