Många politiker har hoppat av

Ett år efter valet har nästan fem procent av de kommunfullmäktigeledamöter som valdes in i Skåne lämnat sina uppdrag. Det innebär att över 70 personer som blivit valda av folket lämnat sina platser och fått ersättas av andra.

Flest avhopp har skett i Kristianstad, Burlöv, Ystad, Helsingborg och Malmö. De skånska kommunerna ligger strax över riksgenomsnittet när det gäller avhoppade ledamöter i kommunfullmäktigeförsamlingarna ett år efter valet.

Kristianstad toppar med åtta avhoppade ledamöter. Burlöv, Ystad, Helsingborg och Malmö har vardera fem ledamöter som lämnat sina platser.

Vanliga anledningar till att kommunpolitikerna lämnar sina uppdrag är att de flyttar, får nya jobb eller helt enkelt inte känner att de hinner med allt.

Större andel kvinnor än män lämnar sina platser. Det är i de yngre ålderkategorierna som störst andel folkvalda kommunfullmäktigeledamöter hoppar av.

Bland partierna är avhopparna flest hos moderaterna, 26 moderater lämnat sina platser i kommunfullmäktige, bland socialdemokraterna är det 14 stycken.

Men procentuellt sett har sverigedemokraterna flest avhoppade kommunfullmäktigeledamöter. Ungefär var tionde ledamot i sverigedemokraterna har hoppat av. I de flesta fall hittas ersättare, men i Tomelilla finns det ett år efter valet inte någon sverigedemokrat kvar i fullmäktige, trots att de fick fyra platser där efter valet.

Till två platser hittades inga representanter från början och nu har en ledamot uteslutits för att inte följa partiets program samtidigt som den sista ledamoten flyttat från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista