It-uppföljning hjälper demenspatienter

Nu införs ett nytt uppföljningssystem för demenssjuka på Universitetssjukhuset MAS. Det är ett stort genombrott för demenssjukvården och kan innebära stora besparingar.

– Demenspatienter är Sveriges dyraste patienter. Enligt den senaste rapporten kostar det 51 miljarder om året. Det är mer än all hjärtkärl-, cancer- och strokevård tillsammans, säger Lennart Minthon vid Neuropsykiatriska kliniken i Malmö.

Real q demens heter det nya it-baserade uppföljningssystemet som främst riktar sig till demenspatienter.

Det innebär att resultatet av de tester som patienten gör vid ett läkarbesök förs in direkt i systemet. När patienten sedan kommer på återbesök finns allt redan i datorn och vårdpersonalen kan snabbt se om det blivit någon försämring eller förbättring sen sist.

Lennart Minthon menar att Real q demens är ett viktigt steg att ta när det gäller att förbättra demensvården i framtiden.

– Gör vi inget nu kan det bli en katastrof i framtiden. Med programmets hjälp kan patienter bo hemma längre med god livskvalitet eller i god tid planera för demensboende, säger Lennart Minthon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista