Nätsexsäljare erbjuds telefonrådgivning

I Malmö startar nu Sveriges första telefonrådgivning för personer som säljer sexuella tjänster över internet. Det är en grupp som varit väldigt svår att nå genom traditionell, uppsökande verksamhet.

Men med hjälp av den nya telefonrådgivningen som fått namnet F.A.S.T. hoppas man på Malmö stads prostitutionsenhet  att man ska lyckas få kontakt med, och bättre kunna hjälpa den här gruppen prostituerade män och kvinnor.

– Här har vi en grupp som vi inte når via gatan. Och vi kan även nå ungdomar, säger Annika Weman, chef för Malmö stads prostitutionsenhet.

Sedan tidigare finns det både i Malmö och i andra städer telefonrådgivning för personer som köper sex, men nu startar alltså även en för sexsäljarna.

Behovet upptäcktes i samband med att en rapport som kartlagt sexhandeln över Internet i Öresundsregionen lades fram i våras.

Enligt den rapporten så har en av tre ungdomar under 21 år via nätet fått erbjudande av främlingar att filma sig själva i sexuella situationer, så kallad webcamsex. En av fyra ungdomar har också haft webcamsex, de flesta med en fast partner men många hade också gjort det mot betalning.

Men det är inte bara ungdomar man vill hjälpa, även de etablerade nätprostituerade ska kunna vända sig till rådgivningen som fått namnet F.A.S.T. eller försäljning av sexuella tjänster.

Niclas Olsson jobbar som socialsekreterare för Malmö stad och är en av dem som kommer att arbeta med telefonrådgivningen.

– Samtalen kommer säkert att se olika ut. Det kan gälla situationen i allmänhet, säkrare sex eller behovet av att nå en förändring, säger Niclas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista