Ny kampanj mot klamydia

Region Skåne satsar på en klamydiavecka som startar på måndagen. På så sätt vill de få fler att testa sig mot sjukdomen. För trots återkommande larm om att klamydia ökar så är den svår att bromsa.

Många landsting i Sverige satsar på kampanjer mot klamydia och Malmö pågår nu klamydiaveckan. Genom att annonsera i media och ha drop in på centrum för sexuell hälsa vill man få fler att testa sig. Bakgrunden är att sjukdomen stadig ökar.

Kampanjen vänder sig främst till unga mellan 15-29 år. Eftersom de svarar för 80 procent av alla klamydiafall. Det är en lömsk sjukdom. Hälften av alla drabbade killar har inga symptom och bland tjejer är det 75 procent som inte får några sjukdomstecken.

Klamydia ökar stadigt, men i år har det närmast skett en explosion. Under första halvåret i år det 50 procent fler som har fått klamydia jämfört med samma tid i fjol.

– 2006 hittade man en annan stam av klamydia. Den har man inte testa på tidigare. Det kan vara en orsak till ökningen. Men det är svårt att säga vad ökningen i år beror på, säger Fatoua Sonko, som arbetar för sexuell hälsa på Malmö stads folkhälsoenhet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista