Få vänder sig till privata jobbförmedlingar

Sedan i somras ska privata jobbförmedlingar hjälpa AMS att försöka fixa jobb åt unga som är långtidsarbetslösa, personer som är födda utomlands och arbetslösa med funktionshinder. Men det går trögt.

De privata jobbförmedlingarna finns i Malmö, Norrköping och Västernorrland. De har som målsättning att sammanlagt 1000 personer skriver in sig hos dem under försöket som pågår till mars, och som sen ska utvärderas. Runt 370 har skrivit in sig hittills.

Sedan mitten av juli väljer AMS slumpmässigt ut personer som i samband med ett informationsmöte erbjuds få byta från den vanliga arbetsförmedlingen, till en privat jobbförmedling.

20-åriga Samantha Andersson valde att skriva in sig på förmedlingen AS3 i Malmö och hon tycker att hon får mer hjälp nu än vad hon fick tidigare på den vanliga arbetsförmedlingen.

– Om det är något man undrar kan man fråga. Vad som helst, allt som har med jobbsökande att göra, säger hon.

Runt 15 personer har hittills fått arbete genom jobbförmedlingarna på kontoren i Malmö, Norrköping och Västernorrland.

Lena Emsén Carlsson på AS3 i Malmö har hjälpt några av dem. På AS3 har hittills 13 jobbsökande skrivit in sig.

– Vi hade räknat med minst 20. Jag tror inte att informationen har gått ut ordentligt. Men det kommer att bli bättre. Har man bara fått igång några sprider sig ryktet, tror Lena Emsén Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista