Skånes äldre nöjda med livet

Majoriteten av de äldre i Malmö är mycket aktiva och nöjda med livet. Det visar de första resultaten av en av landets största undersökningar av åldrande, Gott åldrande i Skåne.

Bland de1 800 äldre som varit med i undersökningen i Malmö var det mest anmärkningsvärda den höga tillfredställelsen med livet, säger projektledare Sölve Elmståhl.

– Många, även de över 80 år, visar en hög tillfredsställelse över sina liv, trots att de kan vara drabbade olika behandlingskrävande sjukdomar, säger Sölve Elmståhl

Projektet gott åldrande i Skåne genomförs i Malmö, Eslöv, Hässleholm, Osby och Ystad. Sammanlagt 3 000 personer som är 60 år eller äldre intervjuas och undersöks för att få fram kunskap om det normala åldrandet.

Hälsa, fritidsvanor, hobbies, matvanor och livsstilsvanor studeras men man tittar också på hur omgivning och sjukdomar påverkar känslan av välbefinnande. Detta för att man vill ha reda på vilka vård och omsorgsbehov som det verkligen finns behov av.

Förutom den höga känslan av tillfredställelse i livet visar det sig också att Malmös gamla är i hög grad aktiva, bland de 1 800 malmöbor som ingår i undersökningen finns inte mindre än 160 olika fritidsföreningar representerade och många har fler än ett fritidsintresse.

Men bland dem som är äldst i studien 80 år eller äldre hittar man också problem. En stor grupp som känner sig isolerade på grund av att de har fått nedsatt rörelseförmåga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista