Icke strejkande får närvarobonus

Sedan förra veckan strejkar fackligt anslutna anställda på butikskedjan Videomix, som har verksamhet bland annat i Landskrona och Kristianstad. Anledningen är att Videomix inte vill teckna något kollektivavtal.

Men nu menar de som strejkar i Kristianstad att arbetsgivaren köpt de övriga anställdas lojalitet.

– Arbetsgivaren har köpt personalen genom att öka deras löner. Han kämpar för dem som ska vara kvar, vi kämpar för vår strejk, säger Petra Gillberg.

I torsdags förra veckan inledde Handelsanställdas förbund en blockad mot Videomix butik i Kristianstad. Anledningen är att Videomix Syd AB inte vill teckna kollektivavtal.

Att en del anställda nu fått höjd grundlön beror enligt vd Kent Olsson på att företaget gjort en generösare bedömning av deras tidigare branscherfarenhet för att slippa eventuella diskussioner med facket. De tio kronor extra i timmen kallas närvarobonus.

Vd Kent Olsson poängterar att de inte är emot kollektivavtal utan endast har synpunkter på just Handels ob-tillägg.

– Biograferna går under Teaterförbundet. Vad är det för skillnad på att hyra ut en biostol mot att hyra ut en film, säger vd Kent Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista