Bertil Månsson på Malmö Airport glad åt ännu en jumbojet som lämnar flygplatsen med fraktgods. Foto: Jan Wieslander

Flygfrakten till Malmö slår alla rekord

Flygfrakten på Malmös flygplats, Sturup, slår just nu alla rekord. Det är en följd av att bland annat importen av datorer och kläder från Asien till Europa ökat kraftigt och det är de tillfälliga, snabbt planerade frakterna, som har ökat mest.

– En stor del av godset ut är teknik och Ericsson och vi får in väldigt mycket hemelektronik och elektronikdetaljer som kan gå till Ericsson som bygger in dem i sina paraboler eller växelsystem, säger Bertil Månsson affärsområdesutvecklare på Malmö Airport.

Trendkänslig klädmarknad
Dessutom är det väldigt mycket kläder som ska levereras ut i hela Europa som kommer till Malmös flygplats.

– Om man tittar på låt oss säg Hennes & Mauritz, förr kanske man kunde transportera det här med fartyg, det tog två-tre månader, men det är så trendig idag med kläder att även klädjättarna måste hänga med i höst- och vårkollektionerna, förklarar Bertil Månsson.

Ingen avmattning i sikte
Någon större risk för att den här ökade frakttransporten skulle avta ser inte Bertil Månsson.

– Så länge vi har en högkonjunktur, en tillväxt av gods som produceras och som ska både in och ut ur landet, så ser jag ingen risk för det, tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista