Rekordmånga svenskar jobbar i Danmark

Antalet svenskar som får jobb på andra sidan sundet ökar lavinartat. I år räknar den danska skattemyndigheten med att 30 000 svenskar kommer att lämna in en dansk deklaration, jämfört med en dryg tredjedel, 13 000, för två år sedan.

– Det är ju inte så långt till Sverige. Vi förstår varandra, säger Ernst Larsen, chef för Skat øresund, den myndighet i Danmark som hjälper svenskar som fått jobb i Danmark med att skaffa skattekort, dansk personnummer och så småningom att deklarera.

Förra veckan kom det hit 202 svenskar med bevis på att de fått arbete i Köpenhamnsområdet och det är rekord. Men det ser inte ut att hålla så länge, snart är det dags för julrushen och antalet svenskar som söker sig över sundet för att jobba bara ökar.

– Det är alla slags jobb i butiker inne i Köpenhamn, på Tivoli finns också många svenskar anställda men också på banker och försäkringsbolag och till och med här på Skat øresund, säger Ernst Larsen. 

Det är med andra ord alla möjliga som får jobb överallt. En av dem är Elin Blomstrand som jobbar i klädaffär.

– Valutan är ju lite bättre i Danmark så lönen blir ju något högre. Man kan utvecklas och klättra väldigt fort.

Stefan Kenheim är före detta kock som nu jobbar i en dansk skoaffär.

– Jag behövde något nytt och det fanns inga jobbmöjligheter i Malmö kändes det som. Jag hörde att de var intresserade av svenskar här så jag drog över mitt CV och de nappade direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista