Fel av Entek att verka i Höganäs

Kommunala Entek i Helsingborg borde inte få sköta verksamhet i grannkommunen Höganäs. Det tycker näringslivsorganisationen Konkurrenskommissionen. Helsingborgs moderata kommunalrådet Peter Danielsson ger kommissionen rätt.

– När vi preliminärt riktar kritik mot Helsingborgs stad så görs det med utgångspunkt i den så kallade lokaliseringsprincipen, det vill säga att kommuner inte ska vara verksamma med någon form av verksamhet utanför det egna området eller till andra än de egna medlemmarna, säger Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen.

Kommunstyrda Entek i Helsingborg vann i våras en upphandling mot flera privata konkurrenter om att sköta utemiljöer i Höganäs kommun.

Frågan har sedan dess varit uppe i länsrätten och kammarrätten, men kontraktet har inte upphävts och det här innebär att Helsingborgs stad under tre år kommer få ersättning på lite drygt 600 000 kronor per år.

Pär Cronhult på Konkurrenskommissionen är kritisk.

– Det är ingen jätteaffär för Helsingborgs stad men det kan vara en stor affär för ett litet företag som konkurreras ut.

Konkurrenskommissionen är en privat expertgrupp med stark koppling till näringslivet och en del i tankesmedjan Stiftelsen den nya välfärden som finansieras av småföretagare. Det är en grupp som femklöverns politiker i Helsingborg säger sig vilja främja i sitt målprogram där man talar om att Helsingborg ska bli den mest näringsvänliga staden i Sverige och att man vill se en ökad konkurrens.

Moderata kommunalrådet Peter Danielsson håller också med i Konkurrenskommissionens kritik.

– Vi tycker det är lite pinsamt och att det här egentligen inte skulle gjorts. Problemet var att allting hade gått för långt innan det nådde den politiska nivån.

Peter Danielsson säger också att man just nu tittar på möjligheten att sälja ut Entek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista