Handels negativa till extralön

Handelsanställdas förbund ska undersöka om Videomix Syd AB kan åtalas för föreningsrättskränkning. De anställda som inte strejkar vid Videomix butik i Kristianstad har nämligen tills vidare fått en närvarobonus av arbetsgivaren på tio kronor per timme. Det har väckt starka reaktioner hos facket.

– Det är helt oacceptabelt. Det liknar 1920- och 30-talen när de stora striderna utspann sig på arbetsmarknaden. Jag trodde inte att jag skulle uppleva att arbetsgivare betalar strejkbrytare extra för att de inte ska strejka, säger Gunnar Lydin, ombudsman på Handels i Kristianstad

Konflikten mellan arbetsgivaren Videomix Syd AB och fackförbundet Handels fortsätter. Striden gäller att företaget saknar kollektivavtal. Videomix ovilja gäller just Handels avtal. Företaget anser att de bland annat konkurrerar med bensinstationer och biografer som är knutna till andra fackförbund som har lägre ob-tillägg än Handels. 

De Handelsanställdas förbund å sin sida menar att Videomix huvudkonkurrenter ändå måste anses vara andra videobutiker och de tillhör Handels. Facket ska nu titta på fallet med arbetsgivarens lönebonus under strejken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista