Arbetslösheten bland unga minskar

Bristen på arbetskraft i Danmark pressar ner arbetslösheten i Skåne. Under det senaste året har framförallt ungdomsarbetslösheten gått ner.

– Vi har märkt det här ett par år och det har successivt ökar under den senaste tiden, säger Lena Ingvarsson, chef på arbetsförmedlingen för handels- och restaurangyrken i Malmö.

Varje dag hör ett par tre danska företag av sig till avdelningen handels och restaurang på den svenska arbetsförmedlingen i Malmö. Det har påverkat bland annat ungdomsarbetslösheten i Malmö positivt. På ett år har den sjunkit med 1,4 procentenheter till 4,4 procent.

– Den minskar hela tiden och då måste man också lägga till att vi inte har så mycket programinsatser för unga som vi hade tidigare, säger Lena Ingvarsson.

De goda möjligheterna till att få ett jobb i Danmark berör alla grupper i samhället, men det är kanske ändå främst de unga som tar steget att börja pendla till utlandet.

– Man måste våga lite och det gör ofta ungdomar. De vågar satsa, men det smittar även av sig på de som är lite äldre, som nu också vågar ta jobb i Danmark, säger Lena Ingvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista