Egen digitalbox krav på äldreboende

Om knappt en månad släcks det analoga TV-nätet i Skåne. De hushåll som idag har en antenn för att ta emot sändningarna måste då köpa en digitalbox för att kunna fortsätta titta. Det gäller även de som bor i gemensamma boenden, som till exempel äldreboenden

Men frågan har inte varit helt självklar. I Kristianstad där Bo Rosengren är planeringssekreterare på omsorgsförvaltningen diskuterade man länge hur man skulle göra.

– Varje hyresgäst bor med hyreskontrakt enligt hyreslagen, och har då eget ansvar för vad som krävs för att titta på TV, säger Bo Rosengren.

När det skånska analoga TV-nätet släcks den 15 oktober behöver alla som inte bor i hus med kabelteve någon form av digitalbox. Men i många kommuner har man rent tekniskt löst det så att de äldre på äldreboenden kan se basutbudet, de så kallade fria kanalerna, utan att köpa en egen box.

I Kristianstad ordnar kommunen med boxar i gemensamma utrymmen men i de boendes egna lägenheter får man ordna det själv. Seth Persson på boendet Allögården i Kristianstad har köpt en box efter att ha fått hjälp av barn och barnbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista