Ny fastighetsskatt ger ingen skillnad för kommunerna

Det blir ingen ekonomisk skillnad för kommunerna när fastighetsskatten ersätts av en kommunavgift nästa år. Statsbidragen till kommunerna minskas lika mycket som avgiften drar in.

- För alla som haft svårt att bo kvar när huspriserna farit iväg så är detta viktigt. För många delar i vår kommun har fastighetskatten blivit hög. En del har hotats av att ínte kunna bo kvar, säger Christer Akej är kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn.

Däremot blir det ingen skillnad i kommunkassan när fastighetsskatten ersätts med en kommunavgift på max 6 000 kronor 2008 eftersom statsbidragen minskas i samma omfattning.

- Vi hade hoppats att kommuner med många deltidsboende skulle få behålla en större del av fastighetsavgiften som kommer in till kommunen.

Men så blir det alltså inte, i alla fall inte 2008. Men på sikt skulle det kunna innebär stora förändringar för kommuner med många deltidsboende som Simrishamn och Båstad till exempel. För en kommun som Simrishamn skulle det kunna handla om upp till 25 nya miljoner till kommunkassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista