Lunds universitet gynnas av regeringen

Lund får drygt 78 av de 600 miljoner i regeringens nysatsning på forskning nästa år. Malmö högskola får 2,5 miljoner. I sin fördelning av pengarna har regeringen utgått från vilka lärosäten Vetenskapsrådet bedömer har bra forskningskvalitet.

– Det innebär en positiv satsning på vårt universitet. Jag kan tänka mig att det blir pengar till de gemensamma forskningssatsningar som går över fakultetsgränserna, där till exempel teknik och medicin möts, säger Göran Bexell, rektor för Lunds universitet.

Göran Bexell är mindre nöjd med vad som i budgetpropositionen kallas för en kvalitetssatsning på grundutbildningarna, av de får Lund cirka 25,6 miljoner och Malmö cirka 7,2 miljoner. Pengar som Göran Bexell menar äts upp av ökade pris och lönekostnader.

För Malmö högskolas del innebär regeringens forskningssatsning också ett tillskott på två och en halv miljoner. Rektor Lennart Olausson säger att regeringens sätt att fördela pengar utifrån Vetenskapsrådets satsningar i längden kan missgynna Malmö.

– Den profil vi har är tillämpad forskning i samverkan med förtag, skola och sjukvård. Och det är inte den typ av forskning som Vetenskapsrådet satsar på, säger Lennart Olausson, rektor för Malmö högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista