Lärlingsutbildningar lockar skåningar

Rekordmånga skåningar arbetspendlar till Danmark. Men det är inte bara jobb som lockar, även de danska utbildningarna får många att ta tåget till Köpenhamn. En hel del tar exempelvis chansen att få en betald utbildning genom att gå en lärlingsutbildning.

– Man inriktar sig helt på yrket och yrkesutbildningen, ämnena man läser är hela tiden relaterade till yrket, när man går in i utbildningen får man i princip en anställning hos arbetsgivaren och man har lön under hela utbildningen, berättar Christer Olsson, informatör på Öresund direkt.

Jobb och lön
Den här typen av lärlingsutbildningar finns inte alls i Sverige än så länge, däremot är det många skåningar som tar chansen att åka till Danmark för att få både utbildning och jobb. En av dem är Bonina Ekström. Hon utbildar sig till salgsassistent på klädesaffären Magasin i Köpenhamn.

– Jag tycker det är mycket bättre att få jobba två år i ett företag där man har stor chans att få jobb efteråt om man visar framfötterna. Teorin flyter med i jobbet, man får förklarat vad man ska göra och så gör man det utan att fundera mer på det. Jag tycker att det är roligt och trivs, säger Bonina Ekström.

Slipper studielån
Bonina har en lärlingslön på 11 000 svenska kronor netto i månaden.

– Det är en bra lön och man slipper studielån och har ändå fyra tusen kronor mer än en vanlig student i Sverige. Det tycker jag är helt perfekt, säger hon.

Även Christer Olsson på Öresund direkt gillar det här utbildningssystemet.

– Det är ett utmärkt system. Många svenskar tar steget över för att testa de här utbildningarna och jag tror att om vetskapen om det har sprids kommer ännu fler att ta den möjligheten, säger Christer Olssson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista