Lund slåss fortfarande för ESS

I mitten av nästa månad kommer regeringsrepresentanter från flera EU-länder till Lund för att diskutera den omdebatterade neutronforskningsanläggningen ESS. Lunds chanser att få det här projektet är större nu än någonsin, enligt Allan Larsson som är regeringens ESS-utredare.

– Vi ligger bra till, men inget är givet. Vi måste stå på om vi ska ta hem den till Lund, säger Allan Larsson, regeringens utredare i ESS-frågan.

Förutom Lund är även Spanien och Ungern intresserade av att få bygga ESS-anläggningen som, enkelt uttryckt, ska slunga neutroner för att kunna undersöka olika material.

Anläggningen kommer att ta upp en yta motsvarande 200 fotbollsplaner, kosta 14 miljarder och skapa minst 500 arbetstillfällen. Men kritikerna menar att anläggningen kan utgöra en miljöfara, samtidigt som dom tycker att man skulle kunna använda marken på ett bättre sätt.

Allan Larsson, som är regeringens utredare i ESS-frågan, reser just nu runt till de intresserade länderna för att lobba för att just Lund ska få den här anläggningen.

– Sedan kommer en ny runda om teknik och en tredje runda om pengar. Så det tar ytterliggare ett halvår eller ett år, säger Allan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista