Gasledning ska inte påverka miljön

Den rysk-tyska gasledningen, Nord stream, kommer inte att orsaka några bestående skador, varken på miljön eller för fisket i södra Östersjön.  Det lovade företagets representanter vid ett informationsmöte i Malmö på fredagen.

– Under konstruktionsfasen så kan det ha en viss påverkan, när sediment dras upp, men sedan är inte påverkan stor, det visar tidigare projekt, säger Miljökonsult Liselotte Franzén undersöker ledningens miljöpåverkan för Nord streams räkning.

Det är den ryska gasjätten Gazprom som tillsammans med ett antal tyska företag planerar att dra en 120 mil lång gasledning genom Östersjön, från ryska Viborg till tyska Greifswald. Ledningen kommer att gå utanför den Skånska sydkusten och projektet har lett till många farhågor, både vad gäller fisket, men också vad gäller miljöpåverkan och säkerhet. Men de här farhågorna är ogrundade och beror på att man varit för dåliga på att informera om projektet säger Jens Müller pressinformatör för Nord stream

Nord streams representanter är just nu ute på en charmturné för att informera alla berörda om gasledningens förträfflighet. Jens Müller lovar att det här ska bli den säkraste pipeline som någonsin byggts och att det inte ska bli någon påverkan på fiske eller miljö efter själva konstruktionsfasen.

Men Ulf Bingsgård, moderat kommunstyrelseordförande i Trelleborg som tidigare varit skeptisk till projektet, blev inte övertygad efter mötet med Nord stream.

– Jag har inte blivit övertygad, men det är skönt att se att även de är medvetna om alla problem som finns med projektet, säger Ulf Bingsgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista