Asylsökande stoppas från jobb i Danmark

De asylsökande som får uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige har lättare att hitta jobb på den danska än den svenska arbetsmarknaden. Men trots att de hittar jobb på andra sidan bron, får de sällan arbetstillstånd av den danska staten.

– Sådan är lagstiftningen på den danska sidan, man ser över den nu. Man har gjort undantag för vad jag tror är ett 15- eller 20-tal yrken. Tillhör man inte dem får man inte uppehållstillstånd, säger Christer Olsson på Öresunddirekt.

Det här gäller medborgare som kommer från länder som inte är med i EU och som har fått uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Varje vecka kommer upp till tio personer till Öresunddirekt som är i den här situationen. De har fått ett löfte om arbete i Danmark men den danska lagen kommer i vägen.

– Jobb får de så hade de fått arbetstillstånd så hade det fungerat alldeles utmärkt. Men där har vi en hake i systemet, säger Christer Olsson.

Även på  Skat øresund, den danska skattemyndighet som har hand om svenskar som arbetar i Danmark, har man insett att det här är ett problem.

– Det är lite underligt. Om man har fått arbetstillstånd i ett annat EU-land så gäller det inte i Danmark utan man måste också få ett arbetstillstånd i Danmark, säger Ernst Larsen, chef på Skat øresund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista