Skånska gårdar inte smittade av ehec-virus

Den ehec-smitta som gjorde ett 20-tal skåningar svårt magsjuka i slutet av oktober härstammar inte från de 15 gårdar som Jordbruksverket undersökt i södra Sverige.
De som insjuknade hade ätit kallrökt korv från ett charkuteri i norra Skåne och köttet till korven kom från de gårdar som nu undersökts. Men på gårdarna fann alltså inte Jordbruksverket någon smitta. - Det innebär att vi inte lyckats spåra hur smittan har uppstått. Vi på Jordbruksverket har gjort vad vi kunnat genom att testa gårdarna. Vad smittskyddsläkarna nu kommer göra, vågar jag inte svara på, säger Ulla Carlsson vid Jordbruksverket. Några teorier om var smittan kommer ifrån istället, har inte Jordbruksverket, och det får man kanske aldrig reda på. Det som de berörda myndigheterna, Jordbruksverket med flera, härnäst planerar är ett möte där man ser över sin handlingspolicy i hur man hanterar den här typen av utbrott av sjukdom. Till de som oroar sig över den rökta korven på julbordet, säger Ulla Carlsson: - Det är de kallrökta produkterna som man ska vara försiktig med och det är framförallt barn och äldre med nedsatt immunförsvar som är särskilt utsatta för den här smittan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".