Unga får hjälp att lämna kriminalitet

Unga Kris håller just nu på att starta upp på olika ställen i Sverige. Föreningen vill erbjuda unga ett alternativ till droger och kriminalitet. I Landskrona är man först i Skåne och nu har man fått pengar av kommunen till sin verksamhet.

– Om jag blir sugen till exempel på att dricka så kan jag komma hit istället, säger 20-årige Senad Zdralic som tidigare varit kriminell.

Unga Kris i Landskrona har funnits sedan maj i år och vänder sig till ungdomar mellan 13 och 25 år. Nu har föreningen precis fått 150 000 kronor från kommunen. Mathias Pålsson har ett förflutet som missbrukare och kriminell. Den bakgrunden har också Kristijan Lukavecki. Tillsammans är de projektledare för Unga Kris.

– Vi har båda erfarenheter och de vill vi använda till någonting positivt, säger Mathias Pålsson.

Unga Kris har ett 30-tal medlemmar men målet är att växa till 80 medlemmar innan årsskiftet. I Skåne finns man bara i Landskrona än så länge, men man försöker få igång ungdomsverksamhet i Helsingborg och Malmö också. 

Kristijan Lukavecki är övertygad om att han hade kunnat komma ur kriminaliteten tidigare om han fått hjälp när han var ung.

– Då hade jag inga sådana alternativ, jag kände inte till något annat än kriminalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista