Nytt insulin ger fördelar för diabetessjuka

Drygt femtio patienter med diabetes har fått prova en ny sorts insulin, detemir, vid en studie som genomförts på Ängelholms lasarett. Studien visar på flera fördelar med den nya medicinen.

I studien som genomförs på Ängelholms lasarett testades det nya medlet från början på patienter med diabetes typ-1, men det har nu också provats för patienter med så kallad åldersdiabetes och visat positiva resultat.

– Det ger mindre viktuppgång jämfört med annat insulin. En annan fördel är att det ger mindre insulinkänningar, säger Enrique Eizyk, överläkare vid medicinkliniken i Ängelholm.

Men han tror inte att alla patienter kommer att övergå till det nya insulinet utan de som inte har stora problem med det insulin de använder får fortsätta med det.

– Det är inte så att vi gör en massiv ändring till den nya medicinen men mycket tyder på att den kommer användas i ökande takt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista