Ambulanser fastnar i bilköer

Ambulanser och räddningstjänsten har problem med att bilister inte lämnar fri väg för uttryckningsfordonen. Problemen har blivit särskilt tydliga i samband med sommarens vägarbete på E6:an som avslutades förra veckan.

Men även i vanliga fall är det svårt att få bilarna att lämna fri väg och det kan få allvarliga konsekvenser

– Det är allvarligt eftersom ett liv kan gå till spillo, det kan drabba både dig och mig och det är fullständigt onödigt, säger Mats Johansson, förundersökningsledare på polisens trafikavdelning i Malmö.

Tiden livsviktig
Idag är ambulanser praktiskt taget rullande akutmottagningar. Men minuterna är ändå i många fall livsviktiga.

– Det finns strokepatienter där vi arbetar mot klockan för deras återhämtande, där vi behöver komma in så snabbt som möjligt, säger ambulanssjukvårdaren Anders Persson som jobbar på Falck i Landskrona.

Stanna gärna
Nästan varje vecka blir ambulanser försenade eftersom de inte kommer förbi sina medtrafikanter.

– Ser man ett blåljus i backspegeln, visa med körriktningsvisaren att du har uppfattat att vi kommer, kör in till sidan och stanna gärna bilen, råder Anders Persson.

Straffbart
Att inte lämna fri väg för till exempel en ambulans eller en polisbil i utryckning är också straffbart.

– Det finns reglerat i trafikförordningen att man är skyldig att släppa fram utryckningsfordon, oftast klarar de sig eftersom man inte har tid att stanna och ta registreringsnummer, utryckningsförarna gör allt för att komma fram och kanske rädda ett liv, säger Mats Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista