Lägre hastighet kan bli permanent

Försöket med de nya hastighetsgränserna i Malmö har hittills fungerat mycket bra. Det visar de första undersökningarna som gatukontoret har gjort.

Försöket med nya fartgränser på 40 och 60 kilometer i timmen har pågått sen den 1 juni i år. Slår de nya gränserna väl ut så kan försöket komma att permanentas. På måndagen mätte personal från gatukontoret hastigheten på Bergsgatan i Malmö.

– Den lilla slutsats vi kan dra är att bilisterna kör mycket långsammare än tidigare, säger Olle Evenäs, gatuplanerare på Malmö kommun.

De flesta håller den viktiga hastigheten. För även om en sänkning med 10 kilometer i timmen kan låta lite så är det en åtgärd som i slutändan kan spara liv.

– Det är en avsevärd högre risk att dö om man blir påkörd i 50 kilometer jämfört med 40 eller 30, säger Olle Evenäs.

Förutom Malmö är tolv andra kommuner med i det nationella försöket med nya hastighetsgränser. Utöver 40-gränserna i centrala Malmö finns en 60-gräns på ett par gator.

– Det känns som man måste testa nya grepp och en 40-gräns i stan kan ha kommit för att stanna, säger Olle Evenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista