Olika miljögifter funna i Skåne

Under de senaste åren har olika undersökningar gjorts på dagvatten, slam och fisk i Skåne i jakt på miljögifter. Skåne är med i en sammanslutning som letar efter nya miljögifter och experter från alla nordiska länder är denna vecka samlade i Landskrona. 

– Det tillkommer väldigt många nya kemikalier varje år och de flesta av dem har vi ingen aning om, säger Britta Hedlund på Naturvårdsverket.

Prover för att hitta nya miljögifter har gjorts i hela Norden. Skåne har också lämnat bidrag till det nordiska samarbetet.

Fredrik Andreasson på länsstyrelsens miljöavdelning i Skåne berättar att man sedan ett par år tillbaka studerat exempelvis slam, dagvatten och fisk i flera skånska kommuner och proverna har visat på flera typer av miljögifter, bland annat läkemedelsrester.

– Det kan vara giftigt för fiskar och även för oss människor. Det som kommer ut i vattendrag och sjöar är ju ofta en blandning av olika ämnen och dessa tillsammans kan påverkar ganska mycket, säger Fredrik Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista